Μια άλλη βραδιά με ψητά στήθη κοτόπουλου είναι καλή για τη διατροφή σας, αλλά είναι επίσης κάπως βαρετή. Το να φτιάξετε ένα απλό αλλά υγιεινό γεύμα είναι καλό για τη γεύση και την υγεία σας. Μες τα μπαχαρικά όχι μόνο θα βελτιώσετε τη γεύση του φαγητού σας, αλλά θα με τα αντιοξειδωτικά (ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά), θα βελτιώσετε και την υγεία σας.
Οι ερευνητές διατροφής λένε ότι υπάρχουν περισσότερα από 100 κοινά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική σε όλο τον κόσμο και μερικά έχουν αποδειχθεί συμπυκνωμένες πηγές αντιοξειδωτικών – ουσιών που προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες.
Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ένα τεράστιο κυνήγι εξωτικών συστατικών — μερικά από τα καλύτερα μπαχαρικά μπορείτε να βρείτε δίπλα σας.
1. Η κανέλα μειώνει το σάκχαρο στο αίμα;
Οι μελέτες λένε ναι. Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό προέρχεται από το φλοιό της κανέλας και χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε. Η κανέλα είναι ιδιαίτερα καλή για άτομα που έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Προσδίδει γλυκιά γεύση στα τρόφιμα χωρίς να προσθέτει ζάχαρη και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Η κανέλα μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως η μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.
Η κανέλα δεν αντικαθιστά τα φάρμακα για τον διαβήτη ή μια δίαιτα ελεγχόμενη από υδατάνθρακες, αλλά μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
2. Μπορεί ο κουρκουμάς να μειώσει τη φλεγμονή;
Ένα από τα συστατικά του κουρκουμά είναι μια ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη . Σε μια μικρή μελέτη ενηλίκων άνω των 50 ετών, όσοι κατανάλωναν συμπληρώματα κουρκουμίνης κατά τη διάρκεια 18 μηνών είχαν βελτίωση στις βαθμολογίες των τεστ μνήμης. Ανέφεραν επίσης ότι ήταν σε καλύτερη διάθεση. Το πιο εντυπωσιακό; Οι σαρώσεις του εγκεφάλου τους έδειξαν σημαντικά λιγότερους δείκτες που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση.
Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η κουρκουμίνη είναι επίσης αποτελεσματική στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος σε άτομα με αρθρίτιδα. Και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη του Johns Hopkins διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός κουρκουμίνης και ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας ήταν πιο αποτελεσματικός στη συρρίκνωση των ανθεκτικών στα φάρμακα όγκων από τη χρήση μόνο χημειοθεραπείας.
Συμβουλή για το γεύμα: Θέλετε να προσθέσετε αυτό το μπαχαρικό στη διατροφή σας; Τρίψτε το σε ψητά λαχανικά και κρέατα, πασπαλίστε το με τάκος ή δημιουργήστε ένα κάρυ.
3. Μπορεί το τζίντζερ να σας απαλλάξει από τη ναυτία;
Το τζίντζερ είναι ένα τροπικό φυτό που χρησιμοποιείται σε ασιατικούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία στομαχικών διαταραχών, διάρροιας και ναυτίας . Στις ΗΠΑ, διατίθεται σε διάφορες βολικές μορφές – γλειφιτζούρια, καραμέλες, κάψουλες και τσάγια. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε την αποξηραμένη σκόνη στον διάδρομο των μπαχαρικών του μπακάλικου ή να την αγοράσετε φρέσκια για να φτιάξετε τσάι ή να τρίψετε σε συνταγές.
Έρευνες διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στην ηρεμία της ναυτίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και στη μείωση των κοιλιακών ενοχλήσεων μετά από χειρουργική επέμβαση. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι το τζίντζερ μειώνει τη σοβαρότητα της ναυτίας ή προλαμβάνει τα συμπτώματα εντελώς. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με τη ναυτία και τον έμετο που προκαλείται από χημειοθεραπεία όταν λαμβάνεται μαζί με φάρμακα κατά της ναυτίας. (Ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας πριν πάρετε τζίντζερ ενώ λαμβάνετε φάρμακα χημειοθεραπείας, καθώς μπορεί να έχει αρνητική αλληλεπίδραση με ορισμένα φάρμακα.)
Συμβουλή για το γεύμα: Εισαγάγετε αυτό το ζαχαρωτό μπαχαρικό στη διατροφή σας προσθέτοντάς το σε πιάτα stir-fry, smoothies ή πίνοντάς το σε τσάι. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε σπιτικές σάλτσες σαλάτας και αρτοσκευάσματα.
4. Είναι το σκόρδο καλό για την καρδιά σας;
Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το σκόρδο, τον βολβό με έντονη οσμή που χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική. Αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας από αλλαγές που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις.
Καθώς μεγαλώνετε, κάποια σκλήρυνση των αρτηριών είναι φυσιολογική. Αυτό ονομάζεται αθηροσκλήρωση και εμφανίζεται καθώς συσσωρεύονται λιπώδεις εναποθέσεις που αποτελούνται από χοληστερόλη και άλλες ουσίες στο εσωτερικό των τοιχωμάτων της αρτηρίας σας. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να το επιδεινώσουν. Καθώς η συσσώρευση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, οι αρτηρίες στενεύουν. Αυτό μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά .
Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την πρόσληψη σκόρδου με τη διατήρηση της ευελιξίας των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στις γυναίκες. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Το σκόρδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής , ενός τρόπου διατροφής που συστήνουν συχνά οι γιατροί της καρδιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε αριθμό αλμυρών πιάτων.
Συμβουλή γεύματος: Συνδυάστε φρέσκο ή κονιοποιημένο σκόρδο με ελαιόλαδο και πιπέρι για να αρωματίσετε τα λαχανικά ή χρησιμοποιήστε το με δεντρολίβανο για να κάνετε ένα νόστιμο ψητό κρέας. Μπορείτε επίσης να το πασπαλίσετε σε σούπες και σάλτσες για σαλάτες.
5. Μπορεί το καγιέν να ανακουφίσει τον πόνο;
Το καγιέν είναι ένα είδος πιπεριάς τσίλι που θα βρείτε στην κουζίνα της Νοτιοδυτικής Αμερικής καθώς και σε μεξικάνικα, κρεόλ και πιάτα Cajun. Οι πιπεριές καγιέν περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Είναι αυτό που τα κάνει πικάντικα και επίσης αυτό που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.
Η καψαϊκίνη μειώνει τον αριθμό των σημάτων πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλό σας. Το αποτέλεσμα; Δεν καταγράφετε τόση δυσφορία. Λειτουργεί στον πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα και νευρική βλάβη που σχετίζεται με τον διαβήτη. Μπορείτε να εφαρμόσετε κρέμες με καψαϊκίνη απευθείας στις αρθρώσεις και τους μύες.
Εργαστηριακές έρευνες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση πιπεριού καγιέν μπορεί επίσης να βοηθήσει σε κάτι που προκαλεί πολύ εσωτερικό πόνο: τα έλκη. Αν και οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τα πικάντικα τρόφιμα με στομαχικές διαταραχές, η καψαϊκίνη βοηθά στη μείωση του έλκους περιορίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν έλκος ( Helicobacter pylori ή H. pylori ), μειώνοντας το υπερβολικό οξύ στομάχου και αυξάνοντας τη ροή του αίματος.
Συμβουλή για το γεύμα: Χρησιμοποιήστε αυτό το μπαχαρικό όποτε θέλετε να προσθέσετε θερμότητα στο φαγητό σας. Είναι υπέροχο σε τσίλι, σούπες, μαγειρευτά και στο κρέας. Για μια διασκεδαστική ανατροπή, προσθέστε μια πρέζα στη ζεστή σοκολάτα.
Οι πιο υγιεινοί τρόποι χρήσης μπαχαρικών
Είτε χρησιμοποιείτε μπαχαρικά φρέσκα είτε αποξηραμένα, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ευεργετικές ενώσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα μπορεί να μειώσει τα αντιοξειδωτικά των μπαχαρικών, ενώ το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων, το ψήσιμο ή το βράσιμο των φαγητών με μπαχαρικά μπορεί πραγματικά να αυξήσει τα αντιοξειδωτικά τους επίπεδα.
Ανεξάρτητα από τα άλλα οφέλη για την υγεία, τα μπαχαρικά προσθέτουν γεύση στα φαγητά και μπορούν να κάνουν τα υγιεινά γεύματα νόστιμα. Η απόλαυση του φαγητού σας είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιεινών συνηθειών μακροπρόθεσμα. Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας ή με έναν διαιτολόγο πριν αλλάξετε τη διατροφή σας.
Δοκιμάστε αυτό: Κοτόπουλο βραστό
Συχνά συνδέουμε την κανέλα με γλυκά φαγητά, αλλά λειτουργεί και σε αλμυρά πιάτα, όπως αυτό το βραστό κοτόπουλο. Δοκιμάστε αυτή τη γλυκιά και αλμυρή συνταγή:
Συστατικά:
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κιλό στήθη κοτόπουλου
- Αλάτι (προαιρετικά) και πιπέρι
- 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένα λαχανικά της επιλογής σας. Μας αρέσει το σπανάκι, τα καρότα και τα κρεμμύδια. Φρέσκο ή κατεψυγμένο θα λειτουργήσει. Τα κατεψυγμένα καθαρίζονται και κόβονται συχνά για εσάς, γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο.
- 1 κονσέρβα 14,5 oz ή κουτί ντομάτες κομμένες σε κύβους
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού καγιέν
- ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- Μαϊντανός φρέσκος ή αποξηραμένος για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- Ρύζι ή κουσκούς για το σερβίρισμα (Οι χρόνοι μαγειρέματος ποικίλλουν, γι’ αυτό φροντίστε να προγραμματίσετε ανάλογα, ώστε να είναι έτοιμο όταν γίνει το κοτόπουλο.)
Παρασκευή:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι (αν θέλουμε) και πιπέρι και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ροδίζουμε κάθε πλευρά του κοτόπουλου.
- Προσθέστε τα λαχανικά στο τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, για 5-10 λεπτά.
- Προσθέστε τις ντομάτες, την κανέλα, το καγιέν, τον κουρκουμά και το κύμινο. Σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και τα λαχανικά να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά.
- Περιχύνουμε με μαϊντανό (αν θέλουμε) και σερβίρουμε με ρύζι ή κουσκούς.